Home » Nieuws » Stadskantoor en gerenoveerd Raadhuis Heerlen officieel geopend
25-08-2023

Stadskantoor en gerenoveerd Raadhuis Heerlen officieel geopend

Stadskantoor Heerlen © Ossip van Duivenbode
Het is een opvallend ensemble: het nieuwe Stadskantoor Heerlen, ontworpen door Mecanoo, verbonden met het volledige gerenoveerde monumentale Raadhuis naar ontwerp van Frits Peutz.

Vandaag, 25 augustus 2023, worden beide gebouwen officieel geopend door wethouder Casper Gelderblom. ABT was integraal technisch adviseur binnen het team Jongen, samen met Mecanoo, Meelis en Dijkoraad.

Bij het ontwerpproces van het nieuwe stadskantoor stond het verenigen van functionaliteit en verbinding centraal. Verbinding met de stad, de omgeving, en verbinding tussen bezoekers en medewerkers.

Alle teampartners hebben vanuit hun eigen expertise meegedacht en bijgedragen aan het markante ontwerp. Gezamenlijk en in dialoog met de gemeente ontstond daaruit de ideale gebouwvorm, die ook bijdraagt aan de duurzaamheidsambitie zoals minimaal materiaal- en energiegebruik. Onze rol was het integraal technisch waarmaken van het plan op het gebied van functionaliteit en veiligheid (in samenwerking met Meelis & Partners).

Transparantie en verbinding

Het resultaat is een compact, functioneel en comfortabel gebouw met een grote, toegankelijke publiekshal. Veel ruimte, licht en fraaie doorzichten verbinden het nieuwe Stadskantoor op een aantrekkelijke manier met de stad en haar inwoners. Invallend daglicht wijst de bezoeker als vanzelf de weg. Het omringende heuvellandschap is doorgetrokken in de buitenruimte met aanzienlijk meer groen.

Raadhuis weer toekomstbestendig

Architect Frits Peutz ontwierp het Heerlense stadhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sinds de opening in 1948 door kroonprinses Juliana werd het gebouw beschouwd als een symbool van bevrijding en naoorlogse wederopbouw. Vijfenzeventig jaar later straalt het raadhuis na een renovatie weer kracht en klasse uit.

Het nieuwe stadskantoor in combinatie met het Raadhuis is voor bewoners, bezoekers en medewerkers een aanwinst voor de stad. De twee gebouwen samen symboliseren de vernieuwing en vooruitgang in Heerlen.

De opening vindt plaats in het eerste weekend van het Cultura Nova festival. Zondag 27 augustus geeft Francine Houben een toelichting op het ontwerpproces van het nieuwe stadskantoor, het nieuwe werkmodel en de verbinding van oud en nieuw. Meer informatie.

Beeld © Ossip van Duivenbode