Home » Nieuws » ARC21 Architectuur Award voor Depot Boijmans Van Beuningen
18-11-2021

ARC21 Architectuur Award voor Depot Boijmans Van Beuningen

Depot Boijmans van Beuningen
Bijbehorend project: Depot Boijmans van Beuningen
Vandaag werd bekend dat het Depot Boijmans Van Beuningen, naar ontwerp van MVRDV, de winnaar is van de ARC21 Architectuur Award.

De jury prees de wijze waarop het gebouw architectuur en kunst dichterbij de mensen brengt. ‘Daarnaast geeft het een belevenis op straatniveau en een publiek toegankelijk dak terug aan de stad.’ ABT was als geveladviseur intensief betrokken bij het project.

Het is de derde Nederlandse prijs voor het kunstdepot; eerder won het de Glas Award 2021 en werd het bij de Architectenweb Awards 2021 uitgeroepen tot Publiek gebouw van het Jaar 2021.

De jury van ARC21: ‘Dit gebouw weet op de meest eminente manier de relatie tussen stad en architectuur, tussen publiek en beschouwer, en tussen inhoud en vorm te conceptualiseren. Een gebouw dat de stad haar eigen spiegel voor houdt, en achter deze spiegel de kunst uit het verleden en heden beschermt en ontsluit.’

Lees hier meer over de bevindingen van de jury.

Façade engineer

ABT is enorm trots op de bijdrage aan dit spectaculaire project. We hebben aangetoond dat de spiegelende gevel (kosten-)technisch haalbaar is, we maakten het technisch ontwerp van de gevel en we hebben MVRDV bouwtechnisch ondersteund bij de uitwerking van het gebouw.

Drie nominaties

In totaal waren drie projecten genomineerd voor de ARC21 Architectuur Award. Naast Depot Boijmans Van Beuningen was dat Rechtbank Amsterdam door KAAN Architecten – waarbij ABT vanaf het begin betrokken was – en het Spaarndammerhart door Korth Tielens Architecten en Marcel Lok_Architect.