Home » Nieuws » Bouwfysicus Christa Drolenga is terug bij ABT
11-01-2023

Bouwfysicus Christa Drolenga is terug bij ABT

Vier jaar was ze directeur bij HE adviseurs, nu is Christa Drolenga (49) terug bij ABT.

Christa: “De rol van bouwfysica wordt nog belangrijker bij het aanpakken van vraagstukken van toekomst. Ik zie het als mijn rol om meer een extern gezicht te geven aan bouwfysica bij ABT. Die externe profilering is noodzakelijk. We richten ons op vernieuwende oplossingen en innovaties en werken hierin samen met veel partijen, alleen door te delen van wat we doen kunnen we samen de vraagstukken van deze tijd aanpakken.”

Duurzaamheid en stedenfysica

“Zo vragen innovatieve en circulaire bouw- en constructiematerialen om een grotere rol van de bouwfysicus. Denk bijvoorbeeld aan bouwen met houtconstructies. Ook dienen we op het gebied van stedenfysica onze scoop te vergroten, zodat we niet enkel op het niveau van het gebouw maar ook op het grotere gebied eromheen duurzame impact kunnen maken. Dus naast bouwfysica ook op gebied van stedenfysica adviseren om in te kunnen spelen op de klimaatverandering.”

Bestaande bouw

“Verder zien we de Nederlandse nieuwbouwopgave kleiner worden waardoor het accent verschuift naar het opwaarderen en transformeren van de bestaande gebouwvoorraad. De klimaatconcepten en brandveiligheidsconcepten voor bestaande gebouwen vragen om meer maatwerk. Hier is hoogwaardige technische kennis en innovatiekracht voor nodig die we bij ABT in huis hebben.

Monumenten

“Een andere positieve ontwikkeling is dat ook ons cultureel erfgoed aan verduurzaming toe is om deze gebouwen klaar te maken voor de toekomst. Energiebesparende maatregelen treffen kan wel, maar moet heel zorgvuldig gebeuren om geen schade aan het monument aan te brengen. Het is de kunst van de bouwfysicus een compromis te vinden tussen behoud van het cultureel erfgoed, behaaglijkheid en energiegebruik.”

HE adviseurs

Van 2013 tot en met 2018 werkte Christa als bouwfysicus bij ABT. In 2018 werd haar gevraagd de integratie van HE adviseurs binnen Oosterhoff te begeleiden. In 2019 werd Christa één van de directeuren bij HE adviseurs.

Christa: “De passie voor hoogwaardige techniek die HE adviseurs kenmerkt, is zo waardevol. Ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat hieraan echt behoefte is. Opdrachtgevers waarderen het als je vakinhoudelijk in detail weet hoe het zit zodat je tot veel betere ontwerpen voor het project komt. Ook het staan voor ‘klant en pand’ is een waarde die ik meeneem in mijn verdere projecten. Het nieuwsgierig blijven naar het project, ook na oplevering van het gebouw, is leerzaam. Hoe wordt het klimaat ervaren, hoe worden de ruimten in het gebouw gebruikt, is het een prettig gebouw om te zijn?”

Samenkomst HE en Huygen

Christa: “Door de recente samenvoeging van HE adviseurs met Huygen Installatie Adviseurs tot Huygen, hebben we gebouwd aan een stabiele en toekomstbestendige organisatie en kan ik het stokje met een gerust hart overdragen.”