Home » Nieuws » De Bastei wint Schreudersprijs 2019
20-09-2019

De Bastei wint Schreudersprijs 2019

De Bastei - binnenkant
Centrum voor natuur- en cultuurhistorie De Bastei in Nijmegen heeft vrijdag 20 september de Schreudersprijs gewonnen.

Dé prijs voor een bijzondere prestatie op het gebied van ondergronds bouwen. Een mooie prestatie van het bouwteam van De Bastei, bestaande uit: Gemeente Nijmegen (opdrachtgever), Stichting De Bastei (gebruikers), Van Roosmalen van Gessel (architecten), ABT (constructeur) en Mertens (aannemer)! De prijs werd tijdens het COB-congres in ontvangst genomen door wethouder stedelijke ontwikkeling, cultuur en cultuurhistorie Noël Vergunst.

Volgens de jury verknoopt De Bastei aan de voet van de Valkhofheuvel “zichtbaar en gelaagd het heden en verleden, ondergronds en bovengronds en duisternis met een oogverblindend panorama… Het is belangrijk om onze geschiedenis zichtbaar te maken, die soms net zo onzichtbaar is als het ondergronds bouwen zelf. Dat is hier mooi gedaan. Het maakt nieuwsgierig en inspireert.”

Ook prijst de jury het bouwproces: “De aanpak vroeg maatwerk en veel flexibiliteit van de bouwers door veel onvoorziene condities. Daarbij is positief en creatief omgegaan met ‘verstoringen’ van het bouwproces. De opgave is vrijwillig nog uitdagender gemaakt dan oorspronkelijk was voorzien.”

De bouwplannen van De Bastei werden aangepast toen bij archeologisch onderzoek bijzondere vondsten werden gedaan. Deze vondsten zijn in de nieuwe plannen zichtbaar en beleefbaar gemaakt.

Gerard Mangnus, directeur natuur- en cultuurhistorisch museum De Bastei in Nijmegen: “We zijn heel blij dat De Bastei de Schreudersprijs 2019 heeft gewonnen. In ons nieuwe museum aan de Waalkade is 2000 jaar Nijmeegse geschiedenis verweven. De architecten Van Roosmalen en Van Gessel hebben op een bijzondere wijze de historische waarde van deze locatie vertaald in een uniek ontwerp. Mede dankzij deze prijs zal een breder publiek de weg naar De Bastei weten te vinden.”

Wethouder Noël Vergunst: “Ik ben trots op deze prijs. En misschien nog wel trotser dat we de cultuurhistorische vondsten voor iedereen zichtbaar in De Bastei hebben kunnen integreren. Het bouwproject is er zeker niet gemakkelijker door geworden, maar door gezamenlijke inzet en extra financiële bijdragen van gemeente en de provincie Gelderland kun je nu in De Bastei letterlijk door de geschiedenis lopen. Heel bijzonder!”

Over de Schreudersprijs

De Schreudersprijs is een initiatief van de Stichting A.M. Schreuders, die in 1998 is opgericht om vernieuwend ondergronds bouwen te stimuleren en te inspireren. De stichting wil een bijdrage leveren aan het oplossen van ruimtelijke problemen in ons dichtbebouwde land in een tijd van overvolle wegen, dichtbebouwde stadskernen en groengebieden die steeds kleiner worden.

Bouwproject

Het bouwproject De Bastei is eind 2014 gestart. In het nieuwe gebouw werden museum Stratemakerstoren, het Natuurmuseum, IVN en het bezoekerscentrum Staatsbosbeheer samengebracht.