Home » Nieuws » Duurzaam beton voor ARTIS-aquarium
17-07-2023

Duurzaam beton voor ARTIS-aquarium

ARTIS aquarium
Het 142 jaar oude ARTIS-aquarium wordt grootschalig gerestaureerd en gerenoveerd, mede omdat het zoute water de betonnen constructie van het gebouw ernstig heeft aangetast.

ARTIS wil het rijksmonument duurzaam restaureren en vernieuwen. Dat was aanleiding voor een uitgebreide zoektocht naar de ideale materiaalkeuze voor de nieuwe aquaria. De keuze is wederom op beton gevallen. Die keuze was niet vanzelfsprekend vanwege de milieu-impact van beton, de wapening en de eindige levensduur. De uitkomst is een mix van traditioneel en duurzaam beton. Eén segment met aquaria wordt traditioneel uitgevoerd, een tweede segment met aquaria met zelfhelend beton en een derde segment met aquaria met basaltvezelwapening. Door met de wapening en het beton te experimenteren hoopt ARTIS een voorbeeld te geven aan de betonbranche hoe duurzamer bouwen met beton ook in extreme omstandigheden mogelijk is.

In dit artikel in Civiele Techniek deelt Niki Loonen, adviseur duurzame betontechnologie bij ABT, hoe de mix van duurzaam en traditioneel beton wordt toegepast in het aquarium en hoe de testen zijn uitgevoerd.

Verder lezen? Lees hier het hele artikel!

Civiele Techniek, 2023, nummer 5/6

 

Beeld © Christiaan de Bruijn