Home » Nieuws » Een helder duurzaamheids-beleid bij bouwpartner Cordeel
02-07-2024

Een helder duurzaamheids-beleid bij bouwpartner Cordeel

Cordeel
Schonere fabrieken. Toenemende digitalisering. Voortschrijdende integratie van disciplines. Een bouwsector die steeds duurzamer wordt, dankzij de expertise van specialisten.

Sander Dekker (cco) en Sam de Ridder (coo) hebben geen glazen bol, maar in de toekomst kijken durven ze wel. Ze staan aan de leiding van de Nederlandse vestiging van het internationaal opererende bouwbedrijf Cordeel Group.

Overal bij de Cordeel Group (zo’n 1800 medewerkers in zes landen, omzet bijna € 940 miljoen per jaar) werken medewerkers aan vernieuwende oplossingen voor de bouwopgaven van nu en de toekomst. De van originele Oost-Vlaamse bouwer heeft verschillende, gespecialiseerde dochterbedrijven, voortgekomen uit vernieuwende, duurzame ideeën. Zo ontwikkelde dochteronderneming C-Fire een brandblusmiddel dat voor 100 procent biologisch afbreekbaar is. In de haven van Antwerpen wordt in een eigen laboratorium van C-Concrete groen, ecologisch beton getest. C-Energy is actief in energietechnologie, C-Metal in staal, C-Living in projectontwikkeling. Samen geven ze vorm aan het duurzaamheidsbeleid van Cordeel met als overkoepelende missie: ‘Transforming the future as the fastest builder by focussing on innovation to create smart, energy-efficient and low-carbon solutions’.

In gewoon Nederlands: slim, energie-efficiënt en koolstofarm ontwikkelen en bouwen. “In 2027 willen we helemaal CO2-neutraal zijn,” zo formuleert Sander Dekker de ambitie kernachtig in het hoofdkantoor van Cordeel Nederland in Zwijndrecht. De onderneming is actief in nieuwbouw, renovatie en onderhoud van onder meer industriële,  utiliteits-, civiele en waterbouwkundigebouwwerken. “Dit uitgangspunt heeft de toekomst en we merken dat onze opdrachtgevers dat ook zo zien.”

De vraag achter de vraag

Voor opdrachtgevers in de industrie werkt Cordeel praktisch uitsluitend volgens design and build. Sander: “We beantwoorden de vraag van onze opdrachtgever door die vraag altijd zo goed mogelijk te analyseren en écht te doorgronden. Wat wil de opdrachtgever precies?” Sam de Ridder licht toe: “Aan de vraag die bij ons terecht komt, is immers altijd een uitvoerig denk- en overlegproces bij de klant vooraf gegaan. Wij willen dat proces doorgronden om het beste antwoord te kunnen geven.”

In de wereld van vandaag draait het bij ontwikkelen, ontwerpen en bouwen meer dan ooit om luisteren en empathie. Sander: “Tijdens een bouwtraject moet je er vooral niet opeens achter komen dat je iets niet goed hebt begrepen.” Allerlei voorbeelden getuigen inmiddels van  het succes van die benadering. Van het bijzondere Museum Voorlinden in Wassenaar tot terminals voor Maersk op de Maasvlakte, van warehouses voor Prologis tot de uitbreiding van de productiecapaciteit voor Lamb Weston, een state-of-the-art fritesfabriek in Kruiningen. Deze nieuwe fabriek werd in 2021 ontworpen om aardappelen te verwerken met een minimale hoeveelheid water en energie. Cordeel bouwde, maar deed ook  de engineering. Sam: “Pas als je echt hebt doorzien waar het om gaat, kun je iets voor de klant betekenen.”

Sander Dekker (links) en Sam de Ridder (beeld © Sander Koning)
Cordeel

De beste, meest duurzame oplossing

De bouwer zoekt voortdurend naar de beste, meest duurzame oplossing, bij voorkeur in nauwe samenwerking met specialisten. In samenwerking met ABT werden onder andere de tankterminal van Vopak in de Eemshaven (2010), een vrieshuis van NewCold in Dinteloord (zie p. 10) en het droogdok van Royal van Lent (2017) in het Westelijk Havengebied van Amsterdam gerealiseerd. Bij die laatste opdracht, voor jachtbouwer Royal Van Lent Shipyard, ging het om een dok (4.500 m²), een hal (3.300 m²) en tien werkplaatsen (4.000 m²). Voor het dok ontwierp ABT een onderwaterbetonvloer die zeer zware belastingen kan dragen dankzij een speciaal ontwikkelde 4D-staalvezel. Zodoende konden twee met elkaar samenwerkende vloeren veel dunner worden geconstrueerd. Een technisch hoogstandje én een Europese primeur.

De industrie kan niet zonder beton, zegt Sander. “Dat schept verplichtingen om naar duurzame oplossingen te zoeken. Bij praktisch alle betonvloeren die we maken betrekken we de specialisten van ABT erbij, in een samenwerkingsrelatie die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen.” Het betekent dat samen verder kan worden gewerkt aan steeds nieuwe opgaven, zegt Sam. “Want elke tender plaatst ons weer voor een complexe puzzel. Digitalisering zal nog verder toenemen, we zien fabrieken steeds schoner en stiller worden, terwijl de eisen op het gebied van duurzaamheid worden opgeschroefd. Dat plaatst ons voor uitdagingen die we zo goed mogelijk willen aangaan. Bij ABT zien we een herkenbare, verwante benadering: betonspecialisten willen de kern van de vraagstukken doorzien, integraal kijken en zo meerwaarde leveren. Hun kennis van ondergrond, duurzaamheid, draagkracht, zetting en dergelijke is zeer groot. Het geeft vertrouwen om zo’n specialist aan boord te hebben.”

Tankterminal Vopak in de Eemshaven (beeld © Aerophoto)

Duurzaam ondernemen: het is voor Cordeel een manier van de markt benaderen en zaken doen. Het bedrijf wil een voorbeeld zijn in de sector en andere bedrijven stimuleren om samen te bouwen aan een duurzame toekomst. Ook buiten de industrie. Zo wordt in Amsterdam-Noord gebouwd aan de extreem duurzame Brinktoren, naar ontwerp van architectenbureau Mecanoo. Het gebouw wordt opgeleverd in 2025. Het is 90 meter hoog en omvat verschillende functies, waaronder vierhonderd huurwoningen verdeeld over 28 verdiepingen. Samen met ABT werkt Cordeel Nederland momenteel aan twee nieuwe woontorens aan de Karspeldreef in Amsterdam.

ABT verzorgde als coördinerend constructeur de constructies, geotechniek en de engineering van de fundering.

Dit artikel is gepubliceerd in de voorjaarseditie van ABT Magazine.

(Beeld header © Cordeel)