Home » Nieuws » Integrale advisering bij revitalisatie Valkhof Museum
26-10-2022

Integrale advisering bij revitalisatie Valkhof Museum

Valkhof Museum
Het Valkhof Museum in Nijmegen gaat verbouwen. Het pand en de presentaties van de collecties krijgen een toekomstbestendige en eigentijdse uitstraling.

Op veel gebouwonderdelen zijn door gewijzigd gebruik, comfort en beveiliging technische ingrepen nodig. Architect UNStudio en ABT als integraal technisch adviseur werkten nauw samen bij het ontwerp van het nieuwe museum. Vorige week presenteerde de gemeente de eerste schetsontwerpen op een informatieavond.

UNStudio en ABT waren ook partners bij de bouw van het museum in 1997, naar ontwerp van Ben van Berkel. ABT ontwierp destijds de uitdagende constructies. Nu wordt het museum toegankelijker gemaakt en de gevel, entree en het interieur vernieuwd.

Integraal ontwerp

Projectleider Stephan Toonen: “Na ruim 20 jaar zie je de nodige tekortkomingen, die veelal meer disciplines raken. Het gaat niet alleen om vervanging van de technische installaties, er zijn ook aanpassingen noodzakelijk door andere functies, veiligheid en beveiliging, en omwille van duurzaamheid. Met onze integrale aanpak hebben we naar de meest optimale oplossing gezocht.” Een groot deel van de integrale advisering verzorgt ABT in opdracht van UNStudio. Het gaat om de advisering voor constructies, bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid, bouwkosten en het schrijven van besteksartikelen.

Duurzame gevel

ABT heeft ook advies uitgebracht over het herstel van gebreken en een hoogwaardige verduurzaming van de bestaande gevel. Deze opwaardering komt voort uit de bouwfysische eisen en hangt nauw samen met de aanpassingen en vervanging van de bestaande installaties. Door maatregelen te combineren en uit te voeren op hetzelfde moment dat er al grootschalige renovatie werkzaamheden plaatsvinden, wordt maximaal resultaat met minimale impact behaald.

In de huidige planning gaat het project volgend jaar na de bouwvak in uitvoering. Het jaar 2024 wordt gebruikt voor interieuraanpassingen en inrichting. Begin 2025 kan het publiek Het Valkhof weer bezoeken.