Home » Nieuws » Lifthuisjes van volautomatische Vijzelgrachtgarage Amsterdam geopend
31-08-2023

Lifthuisjes van volautomatische Vijzelgrachtgarage Amsterdam geopend

Lifthuisjes Vijzelgrachtgarage
Op 29 augustus 2023 is de is de volautomatische Vijzelgrachtgarage met drie lifthuisjes in Amsterdam geopend.

Een hypermoderne parkeergarage met drie liften die de auto’s naar beneden brengen en op een plek zetten. ABT verzorgde in opdracht van Gemeente Amsterdam het constructief en bouwkundig advies van de lifthuisjes, naar ontwerp van architect Angie Abbink.

De garage telt 270 parkeerplekken, verdeeld over vijf verdiepingen, voor bewoners uit de buurt van de Vijzelgracht. Het is de grootste volautomatische garage van Nederland. Hij staat bovenop metrostation Vijzelgracht, wat deel uitmaakt van de in 2018 opgeleverde Noord/Zuidlijn. Omdat destijds duidelijk werd dat er een holle ruimte boven het station zou zijn, besloot Gemeente Amsterdam om hier een parkeergarage van te maken. De ondergrondse parkeerplekken vervangen gedeeltelijk de parkeerplekken op straat.

Fotografie Lifthuisjes Parkeergarage
Lifthuisjes Vijzelgrachtgarage
Fotografie Lifthuisjes Parkeergarage

Bouwkundige en constructieve engineering

Projectleider Raymond Verkade: “Samen met architect Angie Abbink hebben we gewerkt aan het technisch ontwerp van de lifthuisjes. De drie glazen lifthuisjes moesten ingepast worden in de openbare ruimte en boven de bestaande openingen gepositioneerd worden. Onze rol lag in het verzorgen van de bouwkundige en constructieve engineering, met stalen spanten in een speciale vorm, een plint van metselwerk, glazen wanden en een glazen dak. Een grote uitdaging was het parkeersysteem met sensoren hierin te integreren. Hierin hebben we altijd in nauwe samenwerking met architect Angie Abbink gewerkt.”

ABT heeft ook een BIM-clash-controle gedaan van de staalconstructie in de kelder. Raymond: “Er zaten bestaande openingen in de betonnen dakvloer waar de liftinstallatie doorheen moest, we controleerden of er mogelijke clashes of aanlopers zouden zijn vanuit de BIM-modellen.”

De staalconstructie en parkeersysteem zijn geëngineerd en gebouwd door firma Lödige. Voor de benodigde techniek in de lifthuisjes is veel afstemming geweest, waarbij extra aandacht nodig was omdat alle elementen te zien zijn vanuit de openbare ruimte.

Van Weeshuisjes naar lifthuisjes

De vormgeving van de stalen hoofdconstructie van de lifthuisjes doet denken aan Amsterdamse stalen bruggen. Het is geïnspireerd op weefgetouwen en scheefstand. Dit verwijst naar de nabijgelegen monumentale Weeshuisjes uit 1670.

CO2-blusinstallatie

Gedurende de uitwerking bleek het nodig om een CO2-blusinstallatie op te nemen, dit omdat elektrische voertuigen opgeladen kunnen worden in de garage. De engineering hiervan is gedaan door firma Ansul. Om de CO2-opslagtanks te kunnen plaatsen in de kelder heeft ABT de draagconstructie ontworpen en voorzieningen getroffen in de lifthuisjes.

Tijdens de realisatie verzorgde ABT kwaliteitsinspecties.

Zo werkt een lifthuisje

Bewoners kunnen gemakkelijk hun auto parkeren in de nieuwe garage. Ze voeren hun kenteken en pincode in, parkeren hun auto in het lifthuisje, stappen uit en de auto zakt de garage in en wordt geparkeerd.

Team Lifthuisjes Vijzelgrachtgarage:

Raymond: “Met het hele bouwteam zijn we in nauwe samenwerking erin geslaagd dit samen te brengen in een uniek project.”

 • Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam
 • Architect
Angie Abbink X Co
 • Constructief ontwerp
Angie Abbink X Co + ABT
 • Engineering constructief & bouwkundig
ABT
 • Directievoering
Max Bögl
 • Hoofdaannemer parkeertechniek
Lödige Systems
 • Glas- en staalconstructies
Broeze Nijverdal
 • Installaties
Van Dorp
 • Metselwerk
Betsema/Marc Bohle
 • Straatwerk
Varto Infra/WS Products
 • Prefabbeton
EFKO
 • Overheaddeuren
Rolflex
 • Gedicht
Marjolijn van Heemstra
 • Grafisch ontwerp
Roosje Klap
 • Wrapping
Duke Design

 

Beeld:  ©IC4U / Hans Peter Föllmi 2023