Home » Nieuws » Stadskantoor en Raadhuis Heerlen een fraai ensemble
04-12-2023

Stadskantoor en Raadhuis Heerlen een fraai ensemble

Een gebouw dat werkt, dat is het nieuwe Stadskantoor en Raadhuis Heerlen.

De opdrachtgever is zeer enthousiast en de rondleidingen zitten continu vol. Het nieuwe Stadskantoor en het gerenoveerde monumentale Raadhuis van Heerlen trekken de aandacht. Vooral omdat beide gebouwen op een oogstrelende en natuurlijke manier tot één geheel zijn gemaakt. Eigenzinnig, opvallend en een juweel voor de stad vinden velen. In gesprek met projectarchitect Luuk van Wijlick (Mecanoo) en adviseur Erwin ten Brincke (ABT).

Termen als ‘een echte tweeling’, ‘yin en yang’ en ‘een fraai ensemble’ vielen eind augustus bij de officiële opening van het Stadskantoor. De totstandkoming gaat terug tot 2017. Er is vanaf het prille begin door alle tenderpartners meegedacht over de ideale gebouwvorm. In het consortium met Jongen, Mecanoo, ABT, Meelis & Partners en Dijkoraad ontstond door ieders specialistische inbreng een integraal ontwerp.

Dé uitdaging van Stadskantoor en Raadhuis Heerlen: oud en nieuw verbinden

“Al heel vroeg in de tenderfase konden we de gemeente overtuigen van onze ontwerpopvatting”, vertelt Luuk. “Dat gaf ons veel tijd om te stoeien met het PvE en de volgens ons ideale vorm van het stadskantoor: een kubus. Zo konden we meer programma kwijt. Grootste uitdaging was de verbinding tussen het nieuwe stadskantoor en het monumentale raadhuis van architect Frits Peutz uit 1948. Dat deden we met de op het oog simpelste oplossing: het publieksdeel als verbindende plint.”

Erwin: “Dat was tegelijk technisch een flinke ingreep, omdat de publiekshal deels onder de grond is aangelegd. Met glas hebben we alles zo transparant mogelijk gemaakt. De glazen plint hebben we met het oog op de sociale veiligheid iets teruggezet. Je kunt ruim om het gebouw heen lopen. Binnen is gewerkt met een kolommenstructuur die voor mooie zichtlijnen en ruimtelijke beleving zorgt.”

Het verbinden was ook in figuurlijke zin een belangrijke wens van de gemeente. Verbinding met de stad, de omgeving, en tussen bezoekers en medewerkers. Met tegelijk een maximum aan functionaliteit in een comfortabel, energieneutraal gebouw.

Luuk: “Vanuit een ruime en lichte publiekshal, met een pleinvorm, hebben bezoekers fraaie doorzichten. Zowel naar buiten als, via een vide, naar boven, naar de verdiepingen waar de ambtenaren werken. Een watervaltrap en veel groen zorgen binnen voor een Limburgse beleving. In de buitenruimte hebben we het omringende heuvellandschap doorgetrokken met aanzienlijk meer groen dan in de oude situatie.”
Verder zijn veel stijlelementen van het raadhuis op een nieuwe manier toegepast in het stadskantoor. Zo is het natuursteen aan de buitenkant van het raadhuis in het interieur van het stadskantoor gebruikt. Ook de proporties van de ramen zijn op elkaar afgestemd.

Multidisciplinariteit voor slimme oplossingen

Erwin: “We stonden in het ontwerptraject voor forse uitdagingen en het nodige gepuzzel. Het ging echt overal over: het verleggen of zelfs omdraaien van trappen, hoogteverschillen, de liftcapaciteit, de plaats van de installaties, flexibele werkplekken voor alle afdelingen, bezonning, het aantal fietsenstallingen en ga zo maar door. Ook de zonnepanelen bijvoorbeeld, konden we integraal deel laten uitmaken van het ontwerp. De multidisciplinariteit van ABT heeft veel slimme oplossingen kunnen inbrengen.”
De inbreng van Meelis & Partners, ook deel van Oosterhoff, richtte zich op de intrinsieke veiligheid. Erwin: “Gekozen is voor een concept dat niet hard en opvallend zichtbaar is, maar zoveel mogelijk op een natuurlijke manier opgaat in de vorm van het gebouw. Knap gedaan.”
Erwin ten Brincke, terugkijkend op het project: “Onze rol was het integraal technisch waarmaken van het plan qua functionaliteit en veiligheid. Het was heel fijn om een bijdrage aan de bedoeling van het gebouw te kunnen geven. Daar zijn we met onze partners goed in geslaagd. Het gebouw wérkt.”

“De emotie en de ratio zijn perfect in balans en hebben een tijdloze schoonheid opgeleverd.”

Luuk van Wijlick, afsluitend: “Snel schakelen met elkaar en met de opdrachtgever heeft gezorgd voor creatieve en functionele oplossingen. De emotie en de ratio zijn perfect in balans en hebben een tijdloze schoonheid opgeleverd.”

Dit artikel verscheen eerder in ons magazine van oktober 2023.

Beeld: © Dewi Hombergen en © Ossip van Duivenbode (header)