Home » Nieuws » Twee podiumplaatsen voor ABT projecten bij Betonprijs 2021
13-06-2022

Twee podiumplaatsen voor ABT projecten bij Betonprijs 2021

Uitreiking Betonprijs 2021
Bijbehorend project: Transformatie Hoog Lindoduin
Tijdens de uitreiking van de Betonprijs 2021 won Hoog Lindoduin de Betonprijs 2021 (Bestaande Bouw).

Ook werd onze gezamenlijke inzending met Voorbij Prefab ‘verduurzaming woningbouwskeletten met CO2-arm beton’ bekroond met een eervolle vermelding. Met dit mooie resultaat is het dubbel feest bij ABT! De Betonprijs werd 14 juni uitgereikt tijdens het Beton Event in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

Hoog Lindoduin

Hoog Lindoduin is in opdracht van Vestia de afgelopen jaren grootschalig vernieuwd. De jury over Hoog Lindoduin: “Lindoduin laat met de nieuwe, grotere balkons en esthetische gevelbekleding op overtuigende wijze zien dat doorsnee woongebouwen een hoogwaardiger tweede leven kunnen krijgen. Robuust beton toont hier zijn aanpasbaarheid en zijn potentiële duurzaamheid. Een voorbeeld om te volgen.”

ABT had tijdens dit project een integrale rol en adviseerde onder meer op het gebied van installaties E+W, constructies, bouwfysica, brandveiligheid en voerde inspecties uit op het gebied van balkonplaten en de CUR 100 (schoonbeton).

Projectteam: Splinter Architecten, Vestia, BAM Wonen, Normteq, HCI en Pieters Bouwtechniek.

Verduurzaming woningbouwskeletten met CO2-arm beton

Met de woningbouw staan we het komende decennium voor een opgave die alleen mét beton gerealiseerd kan worden. De uitdaging hierin? De productie van beton verduurzamen zodat we dit veelzijdige materiaal op een verantwoorde manier kunnen blijven toepassen: CO2-arm beton. Met Voorbij Prefab heeft ABT door samen te werken laten zien dat aanzienlijke CO2-besparing in korte ontwikkeltijd mogelijk is. Met de toepassing van alkalische activatie van hoogovenslak met natriumsulfaat is de CO2 footprint van het beton, dat in de woningbouwcasco’s door Voorbij wordt toegepast, tot 44% gereduceerd.

De jury over CO2-arme woningbouwskeletten: “Voor verduurzaming van de sector is het nodig innovaties te doen en kennis te delen. Deze prefab elementen besparen CO2-uitstoot, de kennis wordt open-source gedeeld en de opschaalbaarheid is zeer groot.”

Betonprijs

Deze prestigieuze prijs wordt sinds 1979 elke 2 jaar uitgereikt aan toonaangevende projecten in de betonbouwsector om de kennis en kunde in de hele Nederlandse betonsector te vergroten. Deze projecten zijn een voorbeeld van o.a. intelligente, verantwoorde, toekomstgerichte, waardevolle en inspirerende toepassingen van het materiaal beton.

Alle prijswinnende projecten zijn hier te bekijken.