Home » Nieuws » Voorlopige gunning Paleis van Justitie aan team Barcode-HUB-ABT-Karres en Brands
23-02-2023

Voorlopige gunning Paleis van Justitie aan team Barcode-HUB-ABT-Karres en Brands

De combinatie Barcode Architects, HUB Architects, ingenieursbureau ABT en landschapsarchitect Karres en Brands gaat het Paleis van Justitie in Den Haag duurzaam verbouwen.

Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf maakte gisteren de voorlopige gunning bekend.

Leidend thema in het ontwerp en de procesaanpak is het Nieuwe Bouwen. Bouwen met ‘dat wat voorhanden is’ om zo CO2-emissies en maatschappelijke levensduurkosten te minimaliseren en gezondheid, functionaliteit en flexibiliteit te maximaliseren. Het Rijksvastgoedbedrijf wil in 2030 het vastgoedbeheer en de aanbestedingen geheel circulair uitvoeren en voor de gehele vastgoedvoorraad in 2050. Binnen die ambitie past deze grootschalige en complexe vernieuwbouw van het Paleis van Justitie.

Het gebouw wordt een icoon voor de positie van de Rechtspraak in de democratie: een naadloos functionerend gebouw, architectuur die uitstraalt waar het Paleis van Justitie voor staat, een verrijking voor de stad en haar bewoners, en een nieuwe standaard voor gezond, circulair en energiepositief bouwen.

Caro van de Venne, namens het team: “We zijn vereerd en trots om samen met het RVB en de gebruikers een toekomstbestendig Paleis van Justitie te realiseren. Vanuit de basis van het Paleis met haar culturele en materiële waarden brengen we architectonische en technische innovaties in waardoor een 21ste-eeuws gebouwcomplex ontstaat; gezond, functioneel, ecologisch en maatschappelijk inclusief. Een gebouw dat bovendien een uitnodigende, open en veilige omgeving biedt voor medewerkers en rechtzoekenden.”

ABT werkt in dit project samen met Huygen (installatieadvies) en Meelis & Partners (veiligheidsadvies). De organisaties zijn onderdeel van Oosterhoff.

Beeld: © Dirk Verwoerd