Home » Nieuws » Depot Boijmans Van Beuningen en Rechtbank Amsterdam zijn verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar!
12-05-2022

Depot Boijmans Van Beuningen en Rechtbank Amsterdam zijn verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar!

Rechtbank Amsterdam
Dubbel feest! Het Depot Boijmans Van Beuningen en Rechtbank Amsterdam zijn beide uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar.

Dit is dé jaarlijkse architectuurprijs waarbij niet alleen het gebouw zelf, maar ook de impact op de samenleving centraal staan. Het Depot won in de categorie ‘stimulerende omgevingen’ en de Rechtbank won bij de categorie ‘Identiteit en Icoonwaarde’. We zijn trots dat we als ABT onderdeel zijn van de partijen die hieraan hebben meegewerkt. De prijzen voor BNA Beste Gebouw van het Jaar werden 12 mei uitgereikt in theater Zuidplein in Rotterdam tijdens een feestelijk diner.

Depot Boijmans Van Beuningen

Het Depot is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. 151.000 objecten zijn hier te bewonderen op één locatie en onder één dak. Met name de spiegelende gevel kenmerkt dit pand. Deze bestaat uit 6.609 m2 glas verdeeld over 1.664 panelen en zorgt ervoor dat het iconische gebouw visueel opgaat in zijn omgeving.

Samenwerking en rol ABT

Het is een project waar we ons samen met onder meer architect MVRDV en aannemer BAM met veel energie voor hebben ingezet. Onze façade adviseurs stonden MVRDV bij in de zoektocht naar de beste uitvoeringsmethode voor de spectaculaire gevel. Daarnaast ondersteunden we bij de bouwkundige uitwerking van het gehele gebouw.

Rechtbank Amsterdam

Met 50 uiteenlopende zittingszalen, ruim 1000 medewerkers waaronder 200 rechters en 140.000 uitspraken per jaar is Rechtbank Amsterdam verreweg de grootste van de 11 rechtbanken in Nederland. In de rechtbank komen drie werelden samen, die tegelijkertijd strikt gescheiden moeten blijven: de rechterlijke macht, de gehechten en de bezoekers. Het Rijksvastgoedbedrijf wilde desondanks een transparant gebouw, zonder in te boeten op de veiligheid van medewerkers en bezoekers. Dat waren de uitgangspunten waar het team zich vanaf dag één op heeft gericht. Met succes: inmiddels staat er een imposant gebouw dat zowel gezagwekkend als uitnodigend is.

Samenwerking en rol ABT

Het is een project waar we ons samen met consortium NACH met veel energie voor hebben ingezet. NACH is een samenwerking tussen Macquarie Capital, ABT, DVP, KAAN Architecten, Heijmans en Facilicom. De opdrachtgever was het Rijksvastgoedbedrijf. ABT, een van de initiatiefnemers van het consortium, was integraal technisch adviseur inclusief constructie, fundering, bouwfysica, installaties, akoestiek, beveiliging en de (brand-)veiligheid. ABT werkte daarbij nauw samen met Meelis & Partners en Huygen Installatie Adviseurs, beide ook onderdeel van Oosterhoff.

Bijzonder aan de samenwerking in het consortium is dat het initiatief werd genomen door Macquarie Capital en ABT en dat álle partijen risicodragend meededen. Het zorgde voor een gelijkwaardige samenwerking, een hecht team en een perfect passend ontwerp binnen de door de opdrachtgever geraamde kosten.

Beeld © Fernando Guerra FG+SG