Home » Nieuws » Officiële start realisatie nieuwbouw Gasthuis
17-05-2023

Officiële start realisatie nieuwbouw Gasthuis

Donderdag 11 mei zijn de definitieve aannemingsovereenkomsten getekend door Franciscus Gasthuis & Vlietland en de consortia voor de bouw van een state-of-the-art ziekenhuisgebouw.

Donderdag 11 mei zijn de definitieve aannemingsovereenkomsten getekend door Franciscus Gasthuis & Vlietland en de consortia voor de bouw van een state-of-the-art ziekenhuisgebouw. Dit betekent dat na de zomer de realisatie van de vervangende nieuwbouw start. Het nieuwe gebouw faciliteert de zorgvernieuwing en is compacter, flexibeler en duurzamer. Marjolein Tasche, voorzitter raad van bestuur Franciscus: ‘Dit is een enorme mijlpaal waar de afgelopen jaren door vele collega’s en samenwerkingspartners heel hard aan is gewerkt. Met deze nieuwbouw zorgen wij ervoor dat wij patiënten ook in de toekomst hoogwaardige, veilige en vernieuwende zorg kunnen bieden.’ Het gebouw wordt in 2026 in gebruik genomen. Als ABT zijn we op vele vlakken betrokken als adviseur.

VLNR: Niels Honig (Franciscus), Edwin Hovius (ULC Groep), Tom Bongers (Bouwbedrijf Berghege), Peter-Willem van Lindenberg (Franciscus), Marjolein Tasche (Franciscus), Peter Kamermans (Heerkens van Bavel Bouw), John Voogt (Unica)

Spoedplein, Operatie- & interventiecentrum en Vrouw & Kind Centrum

De nieuwbouw gaat 3 essentiële functies van het ziekenhuis huisvesten: Op de begane grond komt een Spoedplein Rotterdam Noord. Zorgprofessionals van de Spoedeisende Hulp en Huisartsenpost werken hier samen in één omgeving. Daarboven een operatie- en interventiecentrum, toekomstbestendig en met de nieuwste operatie- en röntgentechnieken, zodat patiënten in iedere situatie de best passende behandelingen krijgen. En een Vrouw & Kind Centrum, waar wij samenwerken met verloskundigen en kraamzorgorganisaties, passend bij onze normen en ambities voor gezinsgerichte zorg. Het centrum biedt 1-persoonskamers waar ouders/verzorgers bij hun kind op de kamer kunnen verblijven. En er zijn verloskamers voor de 1e lijn én een Ronald McDonald Huiskamer.

Franciscus vernieuwt

De vervangende nieuwbouw voldoet aan de nieuwste technologische innovaties en OK-technieken, is ingericht om optimaal zorg te kunnen verlenen en voldoet aan de laatste duurzaamheidseisen. Er is veel daglicht, er zijn efficiënte looproutes en natuurlijk kleurgebruik. Dat zorgt ervoor dat patiënten zich op hun gemak voelen en dat het een prettige werkplek is. Op het dak van de nieuwbouw komen 794 zonnepanelen en op de bestaande bouw ook nog eens 319 stuks. De energievoorziening van de vervangende nieuwbouw is volledig gasloos; er zal gebruik gemaakt worden van warmtepompen, energieopslag en energieterugwinning.

Topklinisch opleidingsziekenhuis

Een topklinisch ziekenhuis zijn betekent dat Franciscus elke dag werkt aan de beste zorg voor haar patiënten. Dit doet zij met ruim 338 medisch specialisten en 4.700 medewerkers, maar ook met andere ziekenhuizen en zorgaanbieders in de regio Rotterdam. Voor patiënten betekent dit dat zij in ons ziekenhuis terecht kunnen voor zowel goede basiszorg en als voor hooggespecialiseerde acute en complexe zorg.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.franciscus.nl/vernieuwt.

Rol ABT

ABT adviseerde bij het ontwerp op het gebied van civiele techniek, geotechniek, constructies en bouwfysica en mocht de aanbesteding begeleiden. Ook in de uitvoeringsfase hebben wij weer een begeleidende rol.

Beeld: © Franciscus Gasthuis & Vlietland

Ontwerpen: © a/d Amstel architecten