Houtlab Nieuwkuijk
In samenwerking met | Spee Architecten en Adviesbureau Lüning |
Locatie | Nieuwkuijk |
Projectomvang | 2.000 m2 |
Expertises | |
Houtlab huisvest partijen die zich bezighouden met houtbouw en circulariteit. Er is een aparte ruimte voor de bewerking en productie van houtgerelateerde (bouw)producten zoals CLT- en HSB-elementen, ook geschikt voor opleidingen op het gebied van circulariteit en houtbouw.
Brandveiligheid en CLT
De brandcompartimentering van het gebouw is dusdanig ontworpen dat de openheid van het gebouw niet verloren gaat. CLT heeft een specifiek brandgedrag en een hoge vuurlast. Daarom is in het vluchttrappenhuis het CLT afgedekt met (onbrandbare) gipsplaten.
Het gebouw is voorzien van een houten Fraké gevelbekleding. Er is gekeken naar de opbouw/detaillering van het gevelpakket om de vereiste brandklasse te kunnen halen.
Geluid en CLT
CLT is een licht materiaal en laat daardoor makkelijk geluid en trillingen door. Om geluid tegen te houden, is op het CLT een zwevende dekvloer met beton aangebracht.
In de bedrijfshal is een metal stud tussenwand gekozen met hoge geluidisolatie. Om doorgeven van trillingen van machines te beperken, is de vloer tussen bedrijfshal en kantoorgedeelte gedilateerd. De kraan in de werkplaats staat ‘los’ van het gebouw. Collega’s van Adviesbureau Lüning hebben metingen uitgevoerd om het trillingsgedrag van de vloeren beter te begrijpen.
Omdat het gebouw naast de snelweg ligt, is ter verbetering van de geluidwering de HSB-gevel zwaarder uitgevoerd.
Circulaire en verantwoorde materialen
In het gebouw zijn zoveel mogelijk circulaire en/of verantwoorde materialen toegepast. Veel van de toegepaste akoestische materialen zijn gerecycled of biobased. De betonvloer op de begane grond bevat Freegravel en staalvezels, waardoor de CO2-uitstoot flink lager is dan bij een reguliere betonvloer. De stalen schoren in de bedrijfshal zijn van circulair staal en er zijn hier circulaire sandwichpanelen toegepast. De MPG materiaalprestatie score bedraagt 0,497 €/m2 bvo/jaar.
Installaties
Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld via een warmtepomp systeem, en heeft een balansventilatie met warmteterugwinning. De beveiligingssystemen zijn draadloos uitgevoerd. Zo wordt er minder materiaal gebruikt en zijn minder kabels zichtbaar. Het gebouw bevat verder smart building componenten waaronder de verlichting.
Een primeur voor Houtlab!
Op 11 juni 2024 heeft Houtlab als eerste gebouw ter wereld een certificaat voor Construction Stored Carbon (CSC) ontvangen. Dit certificaat geeft inzicht in de hoeveelheid CO2 die in een bouwwerk is opgeslagen, voor Houtlab zo’n 391.000 kilo. Lees er hier alles over.