Home » Projecten » Oostpoort Kavel 1F

Oostpoort Kavel 1F

In Haarlem wordt binnenkort de eerste sociale woontoren met een hybride constructie van hout en beton gebouwd. Deze 33 meter hoge toren, voorlopig genaamd Oostpoort Kavel 1F, zal 100 woningen bevatten en wordt gerealiseerd in opdracht van woningcorporatie Ymere. ABT verzorgt het bouwfysische, akoestische, brandtechnische en duurzaamheidsadvies voor dit project.
Oostpoort Kavel 1F, credits INBO
Opdrachtgever Ymere
Doorlooptijd 2024 - 2025
Markt Commercieel vastgoed
Team
In samenwerking met INBO, HSB Bouw, CLT-S, Adviesbureau Lüning, Techniplan
Locatie Haarlem
Projectomvang 8.859 m2 bvo
Expertises

Compact wonen aan de rand van Haarlem

De woontoren bevindt zich nabij de oostelijke toegang tot Haarlem. De appartementen kijken uit over de polder of de stad. De meeste appartementen hebben twee kamers en zijn bedoeld voor allerlei type huishoudens, van starters tot eenpersoonshuishoudens. Alle appartementen hebben een buitenruimte in de vorm van een royaal balkon of terras over de hele breedte van de woning.

Op de begane grond bevinden zich de collectieve voorzieningen (fietsenstalling en scootmobielstalling) en een dubbelhoge entree. Naast de woontoren komt een parkeergarage. Deze is half verdiept en middels groene taluds en groenvoorzieningen op het parkeerdek geïntegreerd in het landschap. Bewoners, buurtgenoten en passanten kunnen op het dek heerlijk wandelen, picknicken of op bankjes met elkaar praten.

Oostpoort Kavel 1F, credits INBO

Duurzame constructie

Het gebouw is opgebouwd uit CLT (kruislaaghout)-vloeren en -kolommen rondom een betonnen kern. In het hout ligt CO2 opgeslagen, waardoor de uitstoot van het gebouw flink lager is dan een vergelijkbaar gebouw met (reguliere) betonconstructie. De constructie voldoet aan de eisen van het convenant houtbouw van de Metropoolregio Amsterdam (MRA), dat stelt dat de constructie, exclusief fundering, minimaal voor 50% uit biobased materiaal moet bestaan.

Rol ABT

ABT heeft in dit project haar kennis van houtfysica ingebracht.

De wet- en regelgeving in Nederland is nog niet ingericht op houten gebouwen. Voor de brandveiligheid is er dan ook verder gekeken dan de wet- en regelgeving en is er een risicogericht brandveiligheidsconcept ontworpen. Vanwege de gebouwhoogte, de bewonersdoelgroep en de naastgelegen parkeergarage is ervoor gekozen om de CLT-constructies brandwerend in te pakken.

Voor het project gelden hoge eisen aan de geluidsisolatie tussen appartementen. Om deze eisen te kunnen halen is de CLT-vloer aan de bovenzijde voorzien van extra massa en een zwevende dekvloer. Op verschillende plekken zijn akoestische ontkoppelingen toegepast en ter plekke van de CLT-kolommen zijn akoestische voorzetconstructies toegepast.

Beelden ©INBO

Oostpoort Kavel 1F, credits INBO