Home » Projecten » The Natural Pavilion

The Natural Pavilion

Met The Natural Pavilion laat ABT samen met een consortium van bijna twintig Nederlandse bedrijven zien dat het nu al mogelijk is om op industriële schaal volledig circulair, biobased, energieneutraal en in nauwe samenhang met de natuur woningen, scholen en kantoren te bouwen.
Circulaire gebouwen en infrastructuur nu
Opdrachtgever Floriade Expo
Doorlooptijd 2021-2022
Team

Opeenstapeling van innovaties

Het paviljoen is voor 95% opgebouwd uit biobased materialen en is letterlijk een opeenstapeling van innovaties. Zo laat het paviljoen de mogelijkheden zien van de toepassing van groen in de woon- en werkomgeving (zelfs bij gestapelde bouw tot 80 meter hoog), nieuwe vormen van regenwateropvang, duurzame funderingsoplossingen, een optimaal gebruik van natuurlijk daglicht, natuurlijke ventilatie en minimaal energiegebruik. Het ontwerp toont de integratie van architectuur, constructies, bouwfysica en duurzaamheidsaspecten en is tot stand gekomen met nieuwe (digitale) ontwerptechnieken en in een nog niet eerder vertoonde manier van samenwerking in de bouw. Het paviljoen is binnen een jaar ontworpen en gebouwd. De combinatie van de modulaire HoutKern Bouwmethode, het geïndustrialiseerde bouwproces en biobased materialisatie maakt The Natural Pavilion het toonbeeld van circulair bouwen.

 

Tekening van innovaties in The Natural Pavilion

Samenwerking

The Natural Pavilion en de HoutKern Bouwmethode zijn ontwikkeld samen met de Noordereng Groep. Lage milieu-impact, modulair, circulair en stikstofarm zijn kernbegrippen bij de projecten die Noordereng Groep ontwikkelt. Oosterhoff maakt deel uit van het HoutKern-consortium en leverde met dochterbedrijven ABT, Adviesbureau Lüning, HE Adviseurs en Huygen een belangrijke bijdrage aan het concept met onder meer constructief, akoestisch, bouwfysisch en brandveiligheidsadvies. DP6 is de architect in het consortium.

HoutKern Bouwmethode

Projectleider constructies Diana de Krom was vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van de HoutKern Bouwmethode. Een circulair concept om snel en duurzaam woningen in hout te bouwen. Zij vertelt: “De module is ontstaan binnen het project Energiehotel. Gezien de toekomstige ligging bij een Natura 2000-gebied moest de stikstofuitstoot beperkt worden. Licht en modulair bouwen zijn de belangrijkste sleutels om de stikstofuitstoot op de bouwplaats te beperken. Daarnaast wilde het team een gebouw met een lage milieu-impact. Zo ontstond het concept van modules van hout, het bouwmateriaal met de laagste milieu-impact.”

HoutKern Bouwmethode
De slimme knoop die zorgt voor schakeling van houten modules.

Duurzaamheid

Echter, de Covid19-pandemie gooide roet in het eten. De hotelbranche kreeg flinke klappen; voor het project werd geen investeerder gevonden. Daarom onderzocht Noordereng Groep de mogelijkheden van long stay-appartementen en woningen. Diana: “In het ontwerpproces hebben we gestuurd op alle GPR-aspecten: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Hierdoor wijk je af van de standaardoplossingen en word je continu geprikkeld om buiten de gebaande paden te denken. We zijn voortdurend bezig geweest met doorontwikkeling van onze ideeën. Dit heeft geleid tot een score hoger dan 8 op alle vijf de onderdelen van de GPR.”

Duurzame funderingsoplossingen

Niet alleen het paviljoen zelf, ook de fundering hiervan diende uiteraard zo duurzaam mogelijk te zijn. Hiervoor zijn houten heipalen en herbruikbare koppelmodules gebruikt. Houten heipalen konden gebruikt worden omdat het paviljoen redelijk licht is. Om het rotten van deze palen te voorkomen, is een proef met duurzame betonnen oplangers op de heipalen gedaan. Deze opzetstukken bestaan voor 95% uit circulaire grondstoffen. Ook is er een leerzame test met oplangers van gerecycled kunststof uitgevoerd. De herbruikbare koppelmodules zijn ter vervanging van een betonnen fundering. Deze modules kunnen keer op keer gebruikt worden wanneer het paviljoen naar een nieuwe locatie reist.

Schets van oplangers The Natural Pavilion

Growing Green Cities

Tijdens zes maanden dat de Floriade geopend was, hebben meer dan 500.000 bezoekers het paviljoen bezocht. Gemeentes, provincies, architecten, ontwikkelaars, akkerbouwers, stedenplanners, ministeries, natuurorganisaties, transitiemanagers, landschapsarchitecten, banken, investeerders, de hele (bouw)wereld heeft het paviljoen bezocht om geïnspireerd te raken en te leren over groene oplossingen zoals biobased bouwen, slimme waterbuffering, duurzaam funderen en parametrisch ontwerpen.

© 2022 The Natural Pavilion, Floriade, DP6 architecten

The Natural Pavilion bewijst dat circulair bouwen geen verre toekomst is maar dat het morgen mogelijk is om ‘Paris Proof’ te bouwen. De ambitie is om samen met alle betrokken partijen de kennis en verbinding van het Floriade-thema ‘Growing Green Cities’ voort te zetten. Continue kennisontwikkeling is van belang om de grote transitie-opgaven waarvoor we staan in Nederland te realiseren. Na de Floriade krijgt The Natural Pavilion een tweede leven elders.

In samenwerking met het Woningbouwatelier is een boekje van The Natural Pavilion gemaakt. Lees meer over alle innovaties toegepast in het paviljoen.

Innovaties The Natural Pavilion

Awards

Met acht nominaties voor (inter)nationale architectuur awards bewijst The Natural Pavilion dat bouw en architectuur bijdragen aan het oplossen van de grote wereldproblemen van nu. Het paviljoen won deze prijzen: Dezeen award (public vote in categorie sustainable building) en GOLD AWARD.

Beeld header: © Daria Scagliola & Stijn Brakkee