Home » Impact » Minimaliseren footprint » Innovatieve kelderoplossingen

Innovatieve kelderoplossingen

Ondergronds bouwen is essentieel voor een optimaal en meervoudig ruimtegebruik. Ondergronds bouwen in een binnenstedelijke omgeving is vaak een complex proces. ABT is specialist in innovatieve kelder- en bouwputoplossingen voor bestaande en nieuwe gebouwen. Daarbij streven we naar minimale impact qua footprint, kosten en risico’s. Door slim, integraal en maakbaar te ontwerpen realiseren we de wens van onze opdrachtgevers en bouwen we aan een duurzame toekomst.

Parkeerkelder Forum Groningen

Toekomstbestendig uitbreiden van monumenten

De uitbreidingsmogelijkheden van bestaande, bijzondere gebouwen en zeker van (rijks)monumenten zijn vaak beperkt. Door ondergronds uit te breiden ontstaat er meer functionele oppervlakte en flexibiliteit. Het maakt het gebouw toekomstbestendig.

Zo werd het monumentale Mauritshuis in Den Haag ondergronds uitgebreid en verbonden met het tegenoverliggende pand. Door de complexiteit en vereiste zorgvuldigheid hebben we maatwerk geleverd. Daarbij zijn verschillende uitvoeringstechnieken toegepast zoals cutter soilmix (CSM) wanden, jetgroutkolommen, softgelmassieven en staalvezelversterkt onderwaterbeton.

Bij De Bastei in Nijmegen zijn de monumentale Romeinse stadsmuur en andere archeologische opgravingen constructief geïntegreerd in een 6 meter diepe kelder. ABT adviseerde over de constructie en over de fundering en grondkerende wand. Het project werd in 2019 bekroond met de Schreudersprijs.

 

Forum Groningen

Minder materiaal, lagere kosten

Bij elk nieuw kelderproject beschouwt ABT altijd integraal de optimale diepte en bouwmethode in relatie tot milieu, duurzaamheid, kosten en risico’s. Voor de afweging van de milieu-impact passen wij intern ontwikkelde tools toe. Door slimme ontwerpoptimalisatie(s) kunnen we substantiële materiaalbesparingen realiseren.

We kunnen bijvoorbeeld constructieve en tijdelijke onderwaterbetonvloeren integreren door staalvezelbeton toe te passen. Dat levert niet alleen dunnere vloeren op, het verkleint ook de kans op lekkage. Dat bespaart dus materiaal én kosten. Geïntegreerde keldervloeren hebben we onder meer ontworpen en succesvol uitgevoerd voor het droogdok van Royal Van Lent Shipyard en de Albert Cuypgarage in Amsterdam.

In veel situaties kan het juist lonen om de kelder dieper te maken en de impact qua kosten en milieu per m2 kelderoppervlak terug te brengen. Zo hebben we bij de nieuwbouw en renovatie van Rabobank Utrecht, WTC Utrecht en het nieuwe universiteitsgebouw van de VU Amsterdam een paalplaatfundering toegepast. De projecten konden worden uitgevoerd met aanzienlijk minder funderingspalen en tegen lagere bouwkosten.

Wat uw opgave of vraag ook is, onze geotechniek- en constructie-adviseurs bedenken graag een passende, integrale oplossing. Neem gerust contact op met een van onze experts.

 

Beeld parkeergarage Forum Groningen: © Marcel van der Burg