Home » Kennisgebieden » Civiele techniek

Civiele techniek

Civiele Techniek

Bijzondere dingen doen met beton, dat typeert civiele techniek bij ABT het beste. Hoe ontwerpen of versterken we grote constructies zoals een droogdok, brug of een bedrijfsvloer? En is er ook een mogelijkheid om alternatieve wapening in te zetten bij nieuwe of bestaande ontwerpen? Hier houden onze specialisten zich dagelijks mee bezig. De inzet van duurzaam beton is daarbij een belangrijke pijler waarbij ABT graag meedenkt in oplossingen. De ideeën en uitdagingen van opdrachtgevers zijn het startpunt van vaak jarenlange samenwerkingen.

Bestaande bouw

Binnen Nederland ligt er een groot vraagstuk ten aanzien van de huidige constructies. Komende jaren neemt daarom de focus op de herberekening en het versterken van bestaande constructies verder toe. Met behulp van onze kennis gaan we samen met opdrachtgevers dit vraagstuk aanpakken. Zowel in de infra (bruggen, tunnels, viaducten) als bestaande bouw (woningen en kantoren).

Duurzaam beton

Beton richt veel klimaatschade aan, daarom kijkt ABT naar manieren hoe je beton op een duurzame manier kunt toepassen. De huidige betonconstructies functioneel behouden is een deel van de oplossing. Producenten helpen om hun nieuwe betonproducten te verduurzamen is een ander deel. Met advisering over de toepassing van alternatieve bindmiddelen en toeslagmaterialen geeft ABT hier concreet invulling aan. Denk hierbij aan het herstel of versterken van diverse betonprojecten met carbon lijmwapening en de ontwikkeling van beton waarin alternatieve wapening wordt toegepast, zoals staal- en basaltvezels, glasvezelwapening en basaltwapening).

Projecten

Onze kennis zetten we in bij een grote variëteit aanvraagstukken en projecten, zo hebben we bij Royal van Lent de engineering van het droogdok (160 x 26 m) gedaan. Door een geïntegreerde OnderWaterBetonvloer (OWB) te ontwerpen, is fors bespaard op uitgraven en betonverbruik, en dus op bouwkosten en bouwtijd. Bij DC Prologis tilburg adviseerden we over het vloerontwerp van het nieuw te bouwen warehouse. Hier hebben we bij één vloerdeel circulair beton gebruikt als testcase. Deze en andere innovaties zullen in toenemende mate in bedrijfsvloeren worden toegepast om de milieu-impact te verlagen.